Het werelduurrecord, zowel sportieve als wetenschappelijke prestatie

7 november 2019

Er zijn 238 pogingen gedaan om het werelduurrecord te verbeteren. Wetenschap speelt al tijden een grote rol in het proces om het record aan te vallen. Is het een sportief of wetenschappelijk record? 

Wiggins en Campenaerts

Er is veel geschreven over de werelduurrecordpogingen die hebben plaatsgevonden. Zo heeft Sir Bradley Wiggins niet onder optimale omstandigheden het record verbroken. Er zaten 5.000 supporters op de tribune en dat heeft effect op de luchtvochtigheid. De kanttekening hierbij is dat het gejuich van de tribunes weer een extra stimulans kan zijn voor de renner. 

Victor Campenaerts heeft zich gedurende een langere periode gefocust op zijn poging. Hij kreeg hiervoor de ruimte van zijn team Lotto Soudal. Hij trainde twee maanden lang op hoogte in Namibië. Zijn poging vond plaats in Mexico. Alles werd tot de bodem uitgezocht. Zo bleek dat de snor geen effect had op de luchtweerstand en het haar op de benen wel. Ondanks alles blijft het een feit dat de benen van Campenaerts thuis hebben gegeven tijdens de poging. 

Mexico, Apeldoorn of …

De poging van Campenaerts vond plaats in Aguascalientes. Een plaats in Mexico op 1888 meter hoogte. De hoogte van de baan zorgt voor een lagere luchtweerstand tijdens het fietsen. De weerstand van een renner op de baan bestaat uit luchtweerstand en rolweerstand. Bij hoge temperaturen wordt de rolweerstand minder op de baan. Mexico is dus een perfecte plaats voor de poging. Kai gaat trainen in Apeldoorn, een van de beste banen ter wereld. Ondanks dat de baan fantastisch is, zal de poging niet op Nederlandse bodem plaatsvinden. 

Lees verder onder de afbeelding

Aerodynamica 

De aerodynamica heeft net als de locatie van de baan te maken met de luchtweerstand. Houding, kleding en fiets zijn de drie pijlers die dit bepalen. Onderzoek wijst uit dat Bradley Wiggins in dezelfde houding als Eddy Merckx slechts 44.000 kilometer had afgelegd in plaats van de 54.526 in 2015. Op 21 november reist Kai af naar Bioracer om hier tests te ondergaan wat betreft de aerodynamica van de kleding en zijn houding.

Wattages 

De regels van de UCI zijn duidelijk over het meten van eventuele wattages tijdens de race. Er is geen enkele kans dat er een meter mee gaat op de fiets, er mag maar één persoon zijn die coacht en de fiets kent maar één verzet. Bij het trainen en naar het record toe mag dit uiteraard wel. Voor het huidige werelduurrecord is ongeveer 400 watt getrapt gedurende een uur. 

Team A. de Jong 

Team de Jong is er zo op ingericht dat Kai op ieder vlak een expert tot zijn beschikking heeft. Onlangs is er een voedingscoach toegevoegd aan het team die Kai beter gaat begeleiden rondom zijn voeding. Het enige waar Reus zich nog mee bezig gaat houden is fietsen. Uiteindelijk zijn het toch de benen die het moeten doen straks tijdens de poging. Team de Jong kan er slechts voor zorgen dat de omstandigheden optimaal zijn voor Reus. Hij moet zelf door de pijngrens van 56 km per uur fietsen. 

Waar de poging van Kai plaats gaat vinden is tot op heden niet bekend. Vanuit team A. de Jong is bevestigd dat de poging in ieder geval op hoogte plaats gaat vinden. Hij geeft zelf aan een aantal dagen nodig te hebben om te wennen aan warm weer. Bij een poging in Mexico zal hij hier dus meerdere dagen aanwezig zijn.

Op de hoogte blijven van alles rondom Kai’s poging het werelduurrecord te verbreken? Schrijf je dan in voor de Kai Reus nieuwsbrief. 

 

Deel dit artikel
FacebookTwitter