“In de voeding van Reus is enorm veel winst te boeken”

30 december 2019

De professionele sporter kan niet zonder trainer, coach, mentale begeleiding en natuurlijk een voedingsdeskundige. Dus ook Kai Reus niet. “Voeding is essentieel binnen duursporten. Hoeveel voorbeelden zijn er wel niet van renners die ineens instorten. Bij Kai bouwen we een gestructureerd en sterk voedingspatroon op”, vertelt Asker Jeukendrup, voedingsdeskundige binnen Team A. de Jong.

De koppeling

Jeukendrup is professor inspanningsmetabolisme en voeding. Hij schreef meer dan 250 publicaties en diverse tekstboeken. “Ik heb mijn hele carrière geprobeerd de koppeling van de wetenschap naar de sport te maken. Vaak is er nog een kloof tussen de theorie en de praktijk. Ik heb over de jaren met veel Wereldkampioenen en sport teams gewerkt om op wetenschappelijke wijze prestaties te ondersteunen. Momenteel werk ik met mijn bedrijf Mysportscience met: FC Barcelona, Red Bull Salzburg, PSV, Team NL en wielerploeg Jumbo-Visma.”

De grootst mogelijke winst zit in de basis

Asker: “Kai richt zijn voeding nu in op basis van zijn eigen ervaring: dingen die hij vroeger deed en bleken te werken. Veel sporters worden afgeleid door de laatste nieuwe supplementen en hopen dat ze door geld uit te geven aan deze wondermiddelen een verbetering in prestaties waarnemen. De winst zit echt in de basis. Met ‘gezond verstand eten’, de juiste dingen, in de juiste hoeveelheden op de juiste momenten. Als de basis perfect is kunnen we kijken of we met supplementen hier en daar nog een half procent kunnen pakken. Want die halve procent is binnen een werelduurrecordpoging natuurlijk wel zeer relevant.”

Het proces

“Fase één is het in kaart brengen van het huidige voedingspatroon. Als je niet weet wat het normale patroon is, dan is het ook moeilijk om verbeterstappen vast te stellen”, vertelt de in Birmingham woonachtige Jeukendrup. “Het aanpassen van de voeding is niet zo makkelijk als mensen denken. Het zijn aanpassingen in een vaste structuur, in leefgewoontes en in gedrag. Voor een topsporter is dit net zo moeilijk als voor een normaal mens. We zijn nu nog maar bij de eerste stap, het analyseren van Kais gewoontes. In stap twee gaan we kleine aanpassingen doen en meten wat dit doet. Uiteindelijk wil ik dan een gedragsverandering zien.” Het voornaamste doel is er voor zorgen dat Kai het maximale uit zijn trainingen haalt.

Resultaatwinst

“Met de juiste voeding herstel je twee tot drie procent sneller. Dat lijkt niet veel maar iedere dag twee tot drie procent sneller herstellen, betekent dat je harder en meer kunt trainen. Je belastbaarheid wordt groter en dat gaat op den duur significante winst opleveren. Dat kan niet anders”, vertelt de professor. Even was er de hoop dat het meten zou gebeuren aan de hand van de voedingsapp van de Jumbo-Visma ploeg. De succesvolle wielerformatie werkt al een tijd met deze app en het biedt Asker kans om een gebalanceerd dieet te maken voor de renners. In de nieuwste Kai Reus podcast legt Kai uit waarom hij hier toch geen gebruik van mocht maken. Beluister de podcast onderaan dit artikel, via de Apple Podcast App of Spotify.

De recordpoging

Kai en Asker zijn nu enkele weken met elkaar bezig. En dat bevalt beiden erg goed. “Mijn eerste indruk van Kai is positief. Hij is super serieus en nieuwsgierig naar de nieuwe manieren van voeding”, zegt Asker. Zijn poging het werelduurrecord te verbeteren is, volgens Jeukendrup, de zwaarste discipline in het wielrennen. En dus ook voor de voedingsdeskundige een flinke uitdaging. “Een uur tot het gaatje gaan is niet alleen hard trappen. Er komen zoveel andere dingen bij kijken. Alles moet tot in de puntjes in orde zijn en voor voeding moet dat al vele maanden voor de poging beginnen”, besluit Asker Jeukendrup.

Wil je niks missen van de verhalen rondom Kai Reus en zijn werelduurrecordpoging? Schrijf je dan in voor de Kai Reus nieuwsbrief. Iedere maand ontvang je een een update met nieuwe verhalen en feiten over de poging van Kai!

 

Deel dit artikel
FacebookTwitter