Trainer Guido Vroemen: “Het gaat hoe dan ook afzien worden voor Kai.”

27 juli 2020

De rolverdeling binnen Team Kai Reus gaat wat veranderen. Performance Coach Guido Vroemen zal de trainersrol voor drie tot vier maanden overnemen van Kosta Poltavets en Louis Delahaye, die naast hun andere projecten Kai wel blijven ondersteunen. Een goede reden om eens nader kennis te maken met Guido en de toekomst van Project 56.000 te bespreken.

Guido, je gaat de komende tijd nog actiever aan de slag met Project 56.000. Kun je allereerst wat vertellen over je achtergrond?

“Ik ben al sinds 2003 actief als sportarts, zoals in het verleden bij de Roompot-wielerploeg. Daarvoor heb ik medische biologie gestudeerd, waar ik onderzoek deed naar inspanningsfysiologie. Ik heb ook de trainingsopleiding voor de triatlon gevolgd. Inmiddels heb ik met SMA Midden Nederland een eigen sportpraktijk opgebouwd. Daar werken we steeds meer op gebied van training en coaching van duursporters. Momenteel ben ik van een vijftigtal mensen de persoonlijke trainer. Dat zijn allerlei sporters, maar voornamelijk prestatiegerichte sporters.”

Hoe ben je bij Project 56.000 betrokken geraakt?

“Ik kende Kai al van de Roompot-ploeg. Daarna ben ik met hem in contact gebleven. We hebben een gezamenlijke interesse voor triatlon. Daardoor hadden we vaak contact over wedstrijden. Toen vertelde hij me over Project 56.000. Via Louis Delahaye en Kosta Poltavets ben ik er bij betrokken geraakt als Performance Manager. Omdat ik in het verleden ook handbiker Jetze Plat heb begeleid, heb ik ervaring met een werelduurrecord. Zo ben ik er ingerold.”

Van Performance Coach word je nu hoofdtrainer. Wat is er anders in deze rol?

“Als Performance Coach kijk ik op welk niveau Kai zit en waar hij naartoe moet. Daar was ik vooral bezig met fysiologische data. Maar ook met allerlei externe factoren. Hoe zit Kai op de fiets? Hoe is de aerodynamica? In de rol van trainer heb ik het stuur meer in handen om te bepalen welke kant we opgaan. Ik ben breed opgeleid, zowel als sportarts als trainer van duursporters. Dat is denk ik mijn voordeel.”

Je hebt eerder handbiker Jetze Plat begeleid bij zijn werelduurrecord. Wat kun je daaruit meenemen voor Kai?

“De voorbereiding en het zo sterk mogelijk maken van het lichaam heeft veel overeenkomsten met Jetze. Bij Kai kunnen we alleen meer winst halen uit de aanpassingen aan materialen en zithoudingen. Bij handbiken is er enkel verschil in wielkeuze. We kunnen bij Kai veel meer uitproberen. Voorwaarde is wel dat je eerst moet laten zien dat je hard genoeg kunt trappen.”

Bekijk de docu van Jetze Plat

En kan Kai hard genoeg trappen? Hoe staat hij ervoor?

“Of er al genoeg vermogen is? Nog niet natuurlijk. Waar hij nu staat zijn we nog best ver weg van het werelduurrecord. Daar moeten nog flinke stappen worden gezet. Maar zolang hij progressie laat zien, zijn we op de goede weg. Zodra het gaat afvlakken gaan we het niet meer redden. Vanaf nu wil ik daarom steeds meer testjes gaan rijden. Ik heb hem al tien minuten zo hard mogelijk laten trappen. Dat deed hij harder dan ooit. Dus daar is wel progressie te zien.”

Hoe gaan de komende maanden er voor Kai uitzien?

“We willen vaker op de baan trainen. Dat is nu weer mogelijk in Alkmaar. De meters op de baan zijn cruciaal. De koersen vind ik wat dat betreft minder belangrijk. De koersen zijn goed vanwege de hardheid, maar Kai moet zich gaan specialiseren op de baan. Hij moet met zijn ogen dicht over de zwarte lijn kunnen rijden. In oktober tijdens het NK Tijdrijden moet hij wel goed zijn. Reëel gezien gaat hij daar niet winnen, maar hij moet wel top-twintig kunnen rijden. Dat is een van de meetpunten. Net zoals we die op de baan hebben. Die tien minuten worden straks vijftien, twintig enzovoort. Naast de tests bij partner BeLife, willen we steeds meer op de baan en de weg gaan testen.”

De coronatijd heeft veel in de war geschopt. Wat zijn de gevolgen daarvan?

“De coronatijd heeft een groot effect gehad. Dat heeft vooral te maken met de thuissituatie, waar hij meer zorg had voor de kinderen. Dat was wat lastiger voor Kai. Er is dan veel minder rust tussen de trainingen. Dat heeft zeker zijn weerslag gehad, zowel mentaal als fysiek. Daardoor heeft hij een tijdje geen vooruitgang kunnen boeken.”

Hoe gaat het nu verder?

“Door Kosta en Louis is al een goede basis gelegd. Je moet het vergelijken met ‘gewone’ wielrenners. Door veel kilometers te maken wordt gewerkt aan het vergroten van de aerobe (letterlijk: zuurstof) motor, het versterken van de algehele conditie. Daarna gaat het om het anaerobe (geen zuurstof) deel, wanneer er geen zuurstof meer naar de spieren gaat en de verzuring toetreedt. Het zal hoe dan ook afzien worden. Maar daar heeft Kai zelf voor gekozen, haha!”

Eerder was Guido Vroemen te zien in de tweede aflevering van de grote team Kai Reus show. Bekijk hieronder de aflevering.

 

 

 

 

Deel dit artikel
FacebookTwitter