Wat zijn de ideale omstandigheden voor het werelduurrecord?

11 augustus 2020

Naast de fysieke prestatie van Kai gaan ook de omstandigheden van invloed zijn op het resultaat van zijn recordpoging. Huidig recordhouder Victor Campenaerts kwam bij zijn zoektocht naar de perfecte locatie uit bij het Mexicaanse Aguascalientes. Op deze hooggelegen wielerbaan moest een combinatie van hoge temperatuur en lage luchtdruk zorgen voor aerodynamisch voordeel. Ook het team van Kai Reus zoekt nog naar de ideale locatie. Maar welke factoren zijn belangrijk?

We gaan even terug naar ruim vijf jaar geleden. Op 7 juni 2015 ziet een uitverkocht Lee Valley Park in Londen Bradley Wiggins het werelduurrecord verpulveren. Een knappe prestatie van de Brit, die bijna twee kilometer meer weet af te leggen dan zijn voorganger en landgenoot Alex Dowsett. Extra knap als je kijkt naar de omstandigheden die dag, want die waren allerminst ideaal. Niet alleen vanwege de aanwezige fans, maar ook vanwege de hoge luchtdruk boven het stadion.

Waarom deze factoren van invloed zijn? Kort gezegd komt het hier op neer: om op een fiets snel vooruit te komen heb je te maken met verschillende soorten weerstand. Denk aan de weerstand van de banden op het wegdek of de mechanische weerstand van een ketting. De belangrijkste weerstand is die van lucht. Hoe lager de luchtdichtheid, hoe minder luchtweerstand een renner ervaart. Deze luchtdichtheid wordt weer beïnvloed door meerdere factoren.

Luchtdruk

Een van die factoren is luchtdruk. Hoe lager de luchtdruk, hoe lager ook de luchtdichtheid. Een belangrijke reden voor bijvoorbeeld Campenaerts om te kiezen voor het Mexicaanse Aguascalientes, op een hoogte van 1887 meter. Hier ligt de luchtdruk aanzienlijk lager dan op zeeniveau. Toch is de luchtdruk niet volledig te voorspellen en verschilt dit per dag. Pech voor Wiggins, die tijdens zijn recordpoging te maken had met een hogedrukgebied boven de wielerbaan. Dat kan een nadeel van enkele honderden meters opleveren. Fietsen op grote hoogte heeft ook een nadeel. Zo is er ijlere lucht en minder zuurstof beschikbaar. Om het lichaam te laten wennen aan deze omstandigheden wordt vaak voor langere tijd getraind op hoogte.

Temperatuur

Net als luchtdruk is ook temperatuur van invloed op de luchtdichtheid. Bij een hogere temperatuur is de lucht dunner en de luchtweerstand aanzienlijk lager. Een hoge temperatuur, zoals op de wielerbaan in Mexico, kan dus een voordeel opleveren. Het nadeel van warmte is dat je lichaam meer energie ‘verspilt’ aan de koeling van je lichaam. Ook hier is het belangrijk je lichaam te trainen. Zo ging Campenaerts regelmatig naar de sauna om zijn lichaam te laten wennen aan warmte.

Toeschouwers

Zelfs de aanwezigheid van publiek kan een rol spelen als het gaat om de luchtkwaliteit. Toeschouwers zorgen voor meer CO², een hogere temperatuur en een hogere luchtvochtigheid. Met ruim vijfduizend toeschouwers was de luchtvochtigheid bij de recordpoging van Wiggins erg hoog. Campenaerts pakte het anders aan en reed voor een handjevol toeschouwers. De warmte en luchtvochtigheid viel zo beter te beheersen. Aan de andere kant kan een schreeuwende menigte wellicht wel zorgen voor een mentaal steuntje in de rug.

Zoektocht

Volgens Albert de Jong, projectmanager van Project 56.000, wordt nog gezocht naar de ideale locatie voor de recordpoging van Kai Reus. “De hoogte gaat extreem belangrijk zijn. Het verschil tussen een hoogland- en laaglandbaan kan groot zijn. De luchtweerstand, temperatuur en luchtdruk gaan enorm belangrijk zijn. Daarom willen we onder meer een meteoroloog inschakelen. Voor het maken van de juiste keuze gaan we mogelijk ook een universiteit in de hand nemen. We willen weten wat de ideale hoogte is en daar dan een baan bij zoeken. Zo komt het Velodrome Bicentenario in Aguascalientes in aanmerking, maar ook een baan in Bolivia op ruim 2600 meter hoogte. Er zijn studies die spreken over 2500 meter als ideale hoogte,” vertelt De Jong.

Deel dit artikel
FacebookTwitter